Gebouwd in eigen beheer

Gebouwd in eigen beheer

Zomer 1996: twee stellen wilden een nieuw Centraal Wonen-initiatief starten en een aantal anderen een milieuvriendelijke woonwijk. Samen werden zij de allereerste initiatiefnemers van de Kersentuin. De Kersentuin is vervolgens bedacht, opgezet en ingericht door de latere bewoners die zelf de architect en adviseurs aanstuurden, de inrichting van de buitenruimte kozen en vorm gaven aan sociale samenhang en duurzaamheid.
Zeven jaar later is bouw van de Kersentuin klaar; 94 woningen (28 sociale-huurwoningen en 66 koopwoningen), een projecthuis, een parkeergarage, gemeenschappelijke binnen- en buitenruimtes.


Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

De gemeente Utrecht heeft bij het begin van de bouw van Vinexlocatie Leidsche Rijn inwoners uitgenodigd om plannen te maken voor het realiseren van een duurzame woonwijk. De eerste initiatiefnemers van de Kersentuin hebben deze uitnodiging met beide handen aangegrepen. Dit groepje groeide later uit tot een grote groep toekomstige bewoners.
Wij wilden een ecologisch verantwoorde en sociaal duurzame woonomgeving en hebben daarom zelf onze eigen wijk ontwikkeld, voorzien van allerlei technische voorzieningen om milieuvriendelijk te kunnen wonen. Dat deden we in de vorm van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Het ontwerp van de duurzame wijk, de onderhandelingen met de gemeente, architect en aannemer, speurtochten naar leveranciers van duurzame materialen, samenwerking met woningcorporatie Portaal: alles hebben we als bewoners van de Kersentuin zelf gedaan.
De totstandkoming van de Kersentuin is een proces van zeven jaar geweest. De bouw duurde ruim een jaar en is in 2003 afgerond.

De Kersentuin wil zijn ervaringen graag delen met anderen die een dergelijk project willen starten. Daarom hebben we in 2006 een handreiking uitgebracht. Ook geven wij graag rondleidingen aan startende groepen. Neem contact op met ons en wij heten jullie graag welkom.

Feiten en Cijfers

Wil je weten wie de architect van de Kersentuin is? Wie de ontwikkelingspartners waren? Welke adviseurs er tijdens de voorbereiding en bouw betrokken waren? Bekijk dan ons overzicht met Feiten & Cijfers.

Hoe bouw je zelf een woonwijk

Het volledige verhaal van de wording van de Kersentuin duurde zeven jaar. Met onze handreiking proberen we onze lessen van destijds in het kort te vertellen: een handleiding voor iedereen die zoiets ook wil. Want het was de moeite waard.

Je kunt de handreiking hier downloaden.