Waar vind ik de Kersentuin?
Het adres van De Kersentuin is Atalantahof 11, 3544 VD Utrecht. De buurt ligt in de wijk Parkwijk in Leidsche Rijn. De Kersentuin bestaat uit twee straten : de Aureliahof en de Atalantahof. Het projecthuis van vereniging De Kersentuin ligt aan de Atalantahof 11 (in de dwarsstraat die de Aureliahof met de Atalantahof verbindt).
Hoe kom ik in aanmerking voor een huurwoning?
Voor de huurwoningen gebruikt De Kersentuin, in samenwerking met woningcorporatie Portaal, een eigen wachtlijst.
Klik hier voor meer informatie.
Hoe kom ik in aanmerking voor een koopwoning?
Koopwoningen komen vrij op de woningmarkt en worden via gebruikelijke kanalen verkocht. Kijk hier voor meer informatie en zie welke woningen nu te koop staan.
Is er een ballotage?
Nee, we kennen geen ballotage. Iedereen is welkom om in de Kersentuin te komen wonen. Wel vragen we je om je vooraf goed te informeren over onze buurt. Kom eerst eens kijken, werk eens mee op een tuinwerkdag en maak een praatje met bewoners. Proef de sfeer en kijk of de Kersentuin bij je past. Lees hier meer.
Kan ik een keer komen kijken?
Je bent altijd welkom om een keer langs te komen om de Kersentuin te bekijken en de sfeer te proeven. Een rondleiding krijgen (voor groepen) kan ook. Kijk hier voor meer informatie.
Kan ik het projecthuis huren?
Jazeker, het projecthuis kan door niet-Kersentuiners gehuurd worden (niet voor privé-bijeenkomsten). Kijk hier voor meer informatie.
Wat voor mensen wonen er zoal in de Kersentuin?
In de Kersentuin wonen vooral mensen die het leuk vinden om op één of andere manier dingen samen te doen of contact te hebben met mensen uit hun buurt. Ook is het milieubewustzijn van veel bewoners redelijk hoog. Verder zijn we een buurt met bewoners zoals vele anderen.
We wonen even dicht op elkaar als in de stad, met veel mensen op elkaar in een redelijk open setting. Tegelijkertijd zijn we een soort dorpje in Leidsche Rijn; de meeste bewoners kennen veel medebewoners en delen in de loop van de jaren lief en leed. Andere mensen zijn meer op zichzelf. Met welke buren je contact hebt en in welke mate, hangt van jezelf af. Als je een individualist bent die het vervelend of lastig vindt om met anderen afspraken te maken, past wonen in de Kersentuin misschien niet bij jou.
Moet je verplicht meedoen met activiteiten?
Nee, meedoen met activiteiten is niet verplicht. Wel vinden we het leuk als je meedoet en je gezicht laat zien. Daarnaast is het handig. Zo vragen het projecthuis, de tuinen, bolderkarren, garage etc. onderhoud en beheer. Werkgroepen en besturen functioneren alleen als er mensen actief zijn en feesten en activiteiten zijn er alleen als iemand ze organiseert. Het is het leukste als je doet wat bij jou past. Iemand die niet van tuinwerk houdt, wordt er echt niet op aangekeken als hij of zij niet helpt in de tuin.
Wat wel verplicht is, is lidmaatschap van de bewonersvereniging en het betalen van contributie hiervoor. En voor de eigenaren van koopwoningen is natuurlijk het lidmaatschap van de Vereniging van Eigenaren verplicht. Ook betalen bewoners die een auto gebruiken maar geen eigen parkeerplek hebben gekocht extra contributie.
Hoe regelen jullie alles?
De Kersentuin heeft statuten waar de hoofdlijnen en uitgangspunten van de buurt in beschreven staan en een huishoudelijk reglement waar deze zijn uitgewerkt in afspraken. We kennen vier besturen: van de bewonersvereniging, de vereniging van eigenaren , de stichting die het projecthuis onder zijn hoede heeft en de stichting die eigenaar is van ons glasvezelnetwerk.
In de ledenvergadering van de bewonersvereniging bespreken we onderwerpen en nemen we besluiten die (deels) door werkgroepen worden voorbereid. Bijvoorbeeld op het gebied van tuininrichting en -onderhoud, parkeren en autodelen enzovoort. Daarnaast zijn er (ad hoc)werkgroepen of mensen die van alles organiseren: van concerten tot reparaties, van een tafeltennistoernooi tot het geven van rondleidingen.
Hoe gaan jullie om met conflicten of hoe voorkomen jullie die?
Overal waar mensen met elkaar samenwonen kan het knellen. We hebben niet de indruk dat dat bij de Kersentuin meer of minder gebeurt dan elders. Mensen die met elkaar afspraken moeten maken, verschillen overal wel eens van mening. We zijn niet allemaal hetzelfde en begrijpen elkaar niet altijd of hebben een andere voorkeur. Soms loopt dat vast.
We accepteren van elkaar dat we niet allemaal hetzelfde zijn en geven elkaar zeker de ruimte. Maar het is geen paradijs. In een enkel geval kan verschil van mening of leefwijze leiden tot scherpe discussies, maar onze ervaring is dat we het meestal op kunnen lossen met compassie voor elkaar.
Wat zijn de belangrijkste duurzaamheidsmaatregelen?
De woningen zijn flexibel, compact, levensloopbestendig en gedeeltelijk uitbreidbaar gebouwd en ook naar de huidige nieuwbouwnormen nog steeds behoorlijk energiezuinig. Verder is de buurt gedifferentieerd, autoluw en kindvriendelijk vormgegeven. Bekijk hier een compleet overzicht met de kenmerken van de Kersentuin en de genomen milieumaatregelen.
Downloads
- Handreiking particulier opdrachtgeverschap of lees hem in het Frans
- De Kersentuin in Feiten & Cijfers
- De Kersentuin: kenmerken en gedetailleerde milieumaatregelen
Contact
Heb je een vraag voor de Kersentuin? Vul dan onderstaand formulier in. We nemen dan contact met je op.