Aandacht voor het milieu

Mens en natuur op zoek naar een balans


De milieumaatregelen zijn vaak de eerste blikvanger van de Kersentuin. Bij de bouw zijn duurzame en herbruikbare materialen gebruikt. Isolatie, slim ontwerp (zuid-oriŽntatie woningen, zuidelijke dakhelling), gebruik van zonne-energie en restwarmte maken de woningen energiezuinig.

De Kersentuin heeft vooral door deze resultaten op het gebied van de meer technische, ecologische duurzaamheid veel bekendheid gekregen. Zij is aangemerkt als voorbeeldproject door o.a. de Novem ('Woningbouw nieuw'), de SEV (IPSV, IFD, Eco-quantum woningbouw) de Gemeente Utrecht (Initiatievenbeleid, ICT-beleid) en het WNF (Duurzame ontwikkeling).
Maar er is meer...

Vervoersmaatregelen

Om de ruimtelijke kwaliteit te verhogen is al in een vroegtijdig stadium besloten een parkeergarage te bouwen. Dat is uniek voor een dergelijke relatief klein project op een Vinex-locatie. De ruimtelijke winst hiervan is ten goede gekomen aan de natuur: het beperkte aantal parkeerplaatsen buiten maakt het op veel plekken mogelijk de natuur tot aan te voordeur te laten doorlopen.
Het autoverbruik wordt verder teruggedrongen door een autodeelsysteem en het bieden van goede alternatieven, zoals een gezamenlijke bakfiets. Voor het doen van de dagelijkse boodschappen staan meerdere bolderkarren ter beschikking. De kleinsten kunnen dan met de kinderbakfiets.

foto-impressie bij deze pagina

Mens en dier

De speciale aandacht voor de natuur komt ook tot uiting in de zorg voor de dieren. Bij de - zelf gekozen - beplanting is extra gelet op nestgelegenheden voor vogels, bij de bouw zijn gierzwaluwnesten in de gevels geplaatst en er zijn voegen opengelaten voor vleermuizen. Ook word er bijvoorbeeld extra gelet op de leefomgeving van de egel.

Openbaar en semi-openbaar groen

De 'groenomgeving' is momenteel dť blikvanger van de Kersentuin. Meer daarover leest u hier...

Een overzicht van alle duurzame maatregelen vindt u bij de Projectbeschrijving.

Laatst bezochte pagina'sHuidige pagina
Aandacht voor het milieu

Snel naar...
Home
Contact
Colofon