Bouwen in eigen beheer

Over particulier ondernemerschap en collectief opdrachtgeverschap


De gemeente Utrecht heeft bij het begin van de bouw van Vinexlocatie Leidsche Rijn burgers uitgenodigd om plannen te maken voor het realiseren van een duurzame woonwijk. De toekomstige bewoners van de wijk De Kersentuin hebben dit initiatief met beide handen aangegrepen. Zij wilden een ecologisch verantwoorde en sociaal duurzame woonomgeving en hebben daartoe zelf hun eigen wijk ontwikkeld, voorzien van allerlei technische voorzieningen voor milieuvriendelijk wonen.
Het ontwerp van de duurzame wijk (geformuleerd in een programma van eisen), de onderhandelingen met de gemeente en de aannemer, speurtochten naar leveranciers van duurzame materialen, naar samenwerking met een woningcorporatie: alle activiteiten hebben de bewoners van de Kersentuin zelf uitgevoerd.

De totstandkoming van de Kersentuin is een proces van zeven jaar geweest. De bouw van het project startte net voor de zomer van 2002 en is eind 2003 afgerond.

De Kersentuin wil haar ervaringen graag delen met anderen die een dergelijk project willen starten. Daartoe heeft zij een handleiding - die wij graag 'handreiking' noemen - uitgebracht.
Deze vindt u onder de knop 'Uitdragen & Inspireren'.

Laatst bezochte pagina'sHuidige pagina
Bouwen in eigen beheer

Snel naar...
Home
Contact
Colofon

handreiking